Wat is Generative Search Engine Optimisation (GEO) en hoe begin je eraan?

Generative Search Engine Optimisation (GEO) is een nieuwe ontwikkeling en betreft het optimaliseren voor AI-gedreven zoekmachines zoals ChatGPT, Bing Copilot, Google Gemini en andere generatieve engines. Het is een strategie om jouw content zo te creëren en te structureren dat het optimaal wordt opgepikt door generatieve zoekmachines en AI-assistenten zodat jouw bedrijf vaak voorkomt in AI gegenereerde antwoorden. Op deze manier genereer je direct autoriteit en zichtbaarheid voor jouw merk.

Generative Engine Optimization (GEO)

GEO is daarmee een logische evolutie op Search Engine Optimisation (SEO). Ook in de klassieke zoekmachines zit al bijzonder veel artificiële intelligentie om ervoor te zorgen dat gebruikers een zo relevant resultaat te zien krijgen op basis van de intentie van hun zoekopdracht. Het goede nieuws hierbij is dat als je altijd SEO hebt uitgevoerd volgens de best practices van Google, je nu al een bijzonder goede basis hebt. Kort gezegd: goede SEO = een gezonde basis voor GEO. Maar om het maximale uit je inspanningen te halen, lichten we je graag even in over de details en de verschillen.

AI-assistenten zorgen voor een ander zoekgedrag dan klassieke zoekrobots

Laten we even terugkeren naar het klassieke zoekgedrag zoals we dat de afgelopen 15 jaar hebben gekend. Mensen voeren zoekopdrachten uit op een zoekmachine en krijgen vervolgens een lijst van resultaten te zien.

Zoekmachines stellen die lijst samen op basis van een aantal criteria: relevantie van de website/pagina ten opzichte van de zoekopdracht, locatie, …. Maar ook complexere elementen zoals: geeft de website effectief een antwoord op de vraag van de zoeker, is de inhoud behulpzaam, …?

Dat vormt de kern van goede SEO: je optimaliseert je website om zo goed mogelijk aan de intentie van de gebruiker tegemoet te komen en als je daarin slaagt (en Google duwt organische resultaten niet te ver naar beneden door advertenties😊), dan verschijn je in één of andere vorm op de eerste pagina van Google. Soms met een link, soms met een resultaat in Google Maps, soms in combinatie met een knowledge graph, soms met een featured snippet maar hoe dan ook: je staat er, de heilige graal van SEO: job well done!

Generative Search Engine Optimization

Dit vergt van de zoeker natuurlijk nog een inspanning omdat hij de lijst moet aflopen, een website in die resultatenlijst moet bezoeken, soms terugkeert naar de zoekmachine, zijn zoekopdracht misschien aanpast enz…

Van zoekwoorden naar search phrases tot antwoorden

Zoekmachines zijn in de loop der jaren natuurlijk altijd beter en geperfectioneerder geworden en – spoiler alert – zijn gaandeweg al bijzonder veel AI en Machine Learning beginnen integreren om die zoekresultaten alsmaar beter af te stemmen op de intentie van de zoeker. Ook het zoekgedrag van mensen is alsmaar complexer geworden. Waar we tien jaar geleden nog losse zoekwoorden in een zoekmachine ingaven, zijn we gaandeweg effectief een volwaardige vraag in de zoekbalk gaan ingeven. En – door hun enorme index aan webpagina’s te doorsnuffelen – zijn zoekmachines ook websites naar voor beginnen schuiven die een volwaardig antwoord op die vraag geven.

Generative Search Engine Optimization

Een andere vorm van interactie met een chatbot dan met een zoekmachine

In plaats van alleen zoekresultaten in lijstvorm te tonen, zoals Google dat traditioneel doet, geven generatieve engines direct samenvattingen, antwoorden en aanbevelingen op basis van bestaande content van het web. Waar SEO je vindbaar maakt in traditionele zoekresultaten, maakt GEO je dus zichtbaar in AI-gegenereerde antwoorden. In plaats van een lijst van 10 links, geven generatieve AI’s vaak één samenvattend antwoord en alleen de meest betrouwbare en relevante bronnen worden gebruikt of genoemd. GEO draait dus niet om zichtbaarheid in een lijst, maar om gekozen worden als bron van waarheid.

In die zin draait AI het hele proces als het ware een beetje om. Vroeger volgde je een stappenplan als volgt:

Probleem/vraag > website (via zoekmachine) > oplossing/antwoord

Wordt dat met zoekgedrag op een AI-bot:

Probleem/vraag > oplossing/antwoord (via AI-chat mede op basis van jouw site) > websitevermelding

Generative Search Engine Optimization

Generative Search Engine Optimization

Daar waar een toppositie op de eerste pagina van zoekmachines de heilige graal was van SEO, is een bronvermelding binnen een AI-agent de heilige graal van GEO! Als een AI-chatbot de inhoud van jouw website gebruikt om een antwoord samen te stellen op de vraag van een bezoeker duidt dit op een grote autoriteit en betrouwbaarheid van de bron. Liefst jouw website.

De ironie hiervan is dat je website in eerste instantie misschien wat minder bezocht zal worden. De AI-bot voorziet immers al zelf het antwoord op de vraag van de zoeker. Dit is waar GEO verschilt van SEO: je wil je boodschap overbrengen via het gegenereerde antwoord van de AI chatbot. Maar het succes van de strategie moet je meten op basis van andere zaken dan bij SEO.

AI-chatbots stoten de klassieke zoekmachines van de troon

Mensen zoeken steeds minder via Google, steeds meer via AI. Zonder GEO verschijn je niet in de output van die AI’s. GEO is bijgevolg essentieel om relevant te blijven in een digitale wereld waar AI de geprefereerde interface wordt tussen gebruiker en informatie.

Experts verwachten dat GEO binnen 1-2 jaar onmisbaar wordt voor online marketing en contentstrategie. Merken zullen dus vechten om de “voorkeursbron” van AI-systemen te worden. Wie nu investeert in GEO, kan straks profiteren van een voorsprong.

SEO GEO
Doel Hoog in zoekresultaten verschijnen Genoemd worden in gegenereerde antwoorden
Focus Zoekwoorden, backlinks, technische optimalisatie Contentstructuur, betrouwbaarheid, natuurlijke taal
Gebruikerservaring Klikken naar website Direct een volledig antwoord krijgen zonder door te klikken
Meten Posities, clicks, traffic Vermeldingen in AI-samenvattingen, naamsbekendheid

Hoe werkt Generative Engine Optimization? En belangrijker: hoe kun jij jouw content optimaliseren voor generatieve AI-platformen. GEO is nog volop in ontwikkeling, maar enkele duidelijke strategieën tekenen zich al af.

Zoals we in de inleiding al vermeldden, dien je GEO als een verlengstuk van SEO te zien: SEO is het fundament voor GEO: zorg dus voor een snelle en goed werkende website met goed gestructureerde en behulpzame content.

Belangrijke guidelines voor GEO

1. Schrijf duidelijke en gestructureerde content

Generatieve AI-modellen hebben gestructureerde informatie nodig om nauwkeurige antwoorden te formuleren. Zorg dat jouw teksten:

• Headings en tussenheadings gebruiken
• Lijstjes, stappenplannen en bulletpoints meenemen
• Directe, concrete antwoorden geven op veelgestelde vragen
• Een uitgebouwde contentstrategie hebben voor meerdere formats, zoals tekst, infographics, en korte video’s
• Voeg ook cijfers toe

Hoe overzichtelijker je content, hoe makkelijker een AI jouw tekst kan interpreteren en gebruiken.

2. Optimaliseer voor E-E-A-T (Experience, Expertise, Authority, Trust)

Generatieve engines kiezen content van bronnen die betrouwbaar lijken. Bouw dus aan je:

• Expertise: Herneem relevante artikels uit jouw activiteit.
• Autoriteit: Verzamel sterke backlinks en vermeldingen, indien mogelijk naar unieke bronnen
• Vertrouwen: Gebruik duidelijke contactinformatie, transparantie over auteurs en bronnen.
• Gebruik FAQ-schema’s en andere structured data en open modellen (zoals schema.org) zodat AI’s jouw antwoorden makkelijk kunnen herkennen.

3. Gebruik natuurlijke taal

AI-modellen zijn getraind op natuurlijke taal, geen overgeoptimaliseerde SEO-teksten vol zoekwoorden (keyword stuffing). Schrijf dus alsof je een echte persoon helpt, niet alsof je een algoritme probeert te manipuleren en gebruik vakspecifieke termen.

4. Focus op onderwerpclusters

In plaats van losse artikelen over afzonderlijke onderwerpen, is het slim om complete onderwerpclusters te bouwen. Denk aan een hoofdartikel met ondersteunende subartikelen die elkaar intern linken. Dit helpt AI-modellen jouw content als diepgaand en relevant te beschouwen.

5. Voeg actuele data en bronnen toe

Generatieve engines geven voorrang aan recente informatie. Update regelmatig je belangrijkste content, door links naar nieuwe info toe te voegen laat je zien dat je up-to-date bent.

Tools voor monitoring en optimalisatie

Net zoals bij traditionele SEO zijn er GEO-tools in opkomst, bijvoorbeeld:

Visibility-trackers in AI-antwoorden (bijv. hoe vaak jouw merk of content wordt geciteerd)
Prompt-based testing om te zien hoe jouw content terugkomt in AI-uitvoer
Conversational analytics voor optimalisatie van je “vindbaarheid” in prompts

De revolutie van artificiële intelligentie is nog maar net begonnen

Hoewel AI-technologieën vandaag de dag verre van perfect zijn en nog regelmatig uit de bocht gaan, is het duidelijk dat de weg voorwaarts is ingezet. Zo is OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT) net begonnen met het toevoegen van producten om via hun chatbot te kunnen winkelen. Zo levert een vraag in ChatGPT over waar je  Antwerpen de beste schoenen kan kopen het volgende resultaat op:

Generative Search Engine Optimization

Je merkt dat dit visueel en inhoudelijk al een volwaardig of superieur resultaat is dan als je dit in een klassieke zoekmachine zou ingeven.

Bovendien is er een kans dat ChatGPT ook adverteren mogelijk zal maken op zijn chatbot. Als dat gebeurt zal de lijn tussen AI chatbots en klassieke zoekmachines nog verder vervagen. Die evolutie is trouwens al lang aan de gang. Zoekmachines incorporeren al langer AI-functies (en zullen dit in de toekomst nog meer doen). AI-chatbots gaan qua visualisatie en gebruiksgemak meer op klassieke zoekmachines lijken.

Conclusie

Generative Engine Optimization (GEO) verandert de spelregels van online vindbaarheid. Door je content slim te structureren, te focussen op betrouwbaarheid en natuurlijke taal én je expertise zichtbaar te maken, vergroot je de kans dat jouw merk een prominente rol speelt in AI-gegenereerde antwoorden.

Bedrijven die nu investeren in het AI-vriendelijk maken van hun content zorgen voor een strategisch voordeel in merkzichtbaarheid. Daarmee zijn SEO en GEO twee handen op één buik. Het is dus geen of/of verhaal maar een en/en-verhaal. Als je al lang zorg draagt voor je SEO zit je al zeker goed maar het is belangrijk dat je opnieuw strategisch nadenkt over het meten van je succes omdat resultaten van GEO anders worden geïnterpreteerd dan SEO. Begin je pas met SEO? Dan is het nu hét moment om er werk van te maken.

Heb je vragen? Aarzel niet ons te contacteren: onze experten staan je graag te woord.

Meer weten?

Geen idee hoe jij als merk hier mee aan de slag kan? Geen probleem, bij DexVille staan we te popelen om je hierbij te helpen. Contacteer ons snel vrijblijvend.