LEARN MORE

Scroll down

Unique Selling Proposition

De USP was lang het zwaartepunt van elke verkoopstrategie. Wie vroeger tv keek herinnert zich sowieso nog teleshopping, met de verfrol die in één laag perfect dekt, zonder een spatje. Of het toestel waarmee je sneller en efficiënter dan ooit je buikspieren kon trainen. Teleshopping was met zijn wonderproducten het schoolvoorbeeld van de USP-strategie.

Van koude USP naar inspirerende content

RIP USP?

Teleshopping is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het illustreert perfect vanwaar we komen: producteigenschappen waren hét argument om klanten te overtuigen. Rationele eigenschappen, zoals “spatvrij” of “snel en efficiënt” vormden het centrum van de verkoopstrategie. Maar de USP-strategie werd met de dag minder efficiënt.

Van koude USP naar inspirerende content

Unique Buying Proposition

Ondertussen zijn mensen bijna volledig gevoelloos geworden voor het agressieve “hard selling”. Slimme marketeers, en daar rekenen we onszelf bij, vertrekken vandaag de dag uit een UBP.

Een Unique Buying Proposition focust niet op de eigenschappen van het product, maar zet de positieve impact die een product heeft op het leven van de koper in de kijker.

Storytelling en inspiratie

Anno 2021 overtuigen we niet meer zomaar. We inspireren eerst. Om het voorbeeld van de verfrol en het fitnessapparaat te nemen: we spreken niet meer over “spatvrij”, maar vertellen een verhaal over mensen die zich blij voelen in hun frisse, pas geverfde huis. Over een man die zich beter in zijn vel voelt nu hij terug fit is. En van daaruit leggen we de link naar een product met rationele eigenschappen.

We zetten mensen niet meer out of the blue aan om iets te kopen, maar laten ze eerst de positieve effecten zien. En dan reiken we de tool aan die ze ervoor nodig hebben. Dat heeft minder effect op korte termijn, maar is op de lange termijn meer waard. Een geïnspireerde klant, die je product en merk vanuit zijn eigen behoefte ontdekt en als positief ervaart, is er namelijk twee waard.

Van koude USP naar inspirerende content

Learnings

De USP zal nooit helemaal sterven, maar slimme marketeers starten vandaag de dag met een Unique Buying Proposition. Soft selling — mensen eerst inspireren met storytelling en pas nadien een product aanreiken dat hen kan helpen — komt minder agressief over dan hard selling en is efficiënter op de lange termijn.

Gerelateerde artikelen

Is jouw website ready for battle?

Lees artikel

Threads – There’s a new bird in town

Lees artikel
digital marketing budget

Hoe haal je het meeste uit je digitaal marketingbudget?

Lees artikel

Uitbreidingstraat 82
2600 Berchem
België

info@dexville.be

+32 3 808 16 38

Square Marie Curie 50
1070 Anderlecht
België

info@dexville.be

+32 2 808 77 15

Herikerbergweg 88,
1101 CM Amsterdam
Nederland

info@dexville.be

+31 20 241 8606