Wat is in-game advertising en wat zijn de mogelijkheden?

Gamen heeft steeds meer en meer impact op consumenten. Het heeft stilletjes aan een plek in de maatschappij ingenomen, zeker door de lockdown is het aantal gamers enorm gestegen. We kunnen zelfs stellen dat gamen een sociale aspect heeft als een vorm van social media. Wat in-game advertising nu precies is en wat er allemaal mogelijk is, lichten we graag toe.

in-game advertising

Wat is in-game advertising?

Zoals de naam het zelf al verraadt, ga je bij in-game advertising in de games zelf adverteren. In-game advertising, ook wel als IGA afgekort, houdt dus in dat je als merk in games verschijnt. De advertenties zijn er in verschillende soorten, maten en vormen. Ook kun je in verschillende genres van games adverteren, via verschillende kanalen en targetten op verschillende doelgroepen. IGA is een goed marketingmiddel als je extra visibiliteit wil creëren voor je merk.

Meer brand awareness creëren daarvoor is IGA een zeer goed middel. Een groot voordeel is ook dat de competitie op de advertenties relatief laag is in België.

Wie kan ik bereiken met IGA?

De doelgroep is niet enkel het cliché type gamer. Het gaat veel verder dan een jongen rond de 16 jaar die op zijn kamer uren aan het gamen is. Ongeveer de helft van de gamers zijn zelfs vrouwen. Dit kunnen we verklaren doordat er meer en meer via de smartphone gegamed wordt en daardoor de drempel voor een heel grote groep lager ligt. De jongeren zijn een doelgroep die moeilijk te bereiken zijn, maar door gebruik te maken van IGA is het eenvoudiger om hen in contact te brengen met jouw merk.

Kiem dus zeer goed uit wie je doelgroep is, zo weet je via welk kanaal je gaat adverteren, in welk genre van games en hoe je relevant kan zijn voor jouw doelgroep. Alleen een relevante advertentie gaat ervoor zorgen dat de gamer deze opmerkt en ook effectief gaat onthouden.

in-game advertising

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende formaten van advertenties in de games. Hieronder kun je een overzicht terugvinden van alle mogelijkheden.

 • Video advertenties
  • Pre-roll video’s: De gamer ziet een video voordat de game begint.
  • Reward video’s: Door de video uit te kijken, krijgt de speler een beloning in het spel. Dit kan gaan om extra levens of tijd.
 • Playables: Interactieve advertentie die afspeelt tijdens een game, de speler kan op dat moment niet verder spelen.
 • Audio advertenties: Spelers die met geluid spelen kunnen tijdens het gamen audio advertenties ontvangen. Deze verstoren de game niet en hebben geen invloed op het spel.
 • Banners: Ook de typische banners zijn mogelijk om toe te passen in games. Dit formaat zorgt voornamelijk voor visuele zichtbaarheid.
 • Interstitial advertenties: Dit formaat is een overlay die het volledige scherm inneemt. De speler kan op het kruisje klikken om de advertentie te sluiten.
 • Advergames: Games die als advertentie voor een merk zijn ontwikkeld om te gaan adverteren.
 • Native advertenties
  • Billboards en advertentieborden: Het plaatsen van gepaste teksten, foto’s of video’s op billboards. Dit geeft de gamer het idee in een echte wereld te zijn.
  • Product placement: Je ken jouw product verwerken in de games zelf. Dit voelt voor de speler niet aan als verstorende reclame.

Learnings

Meer brand awareness creëren daarvoor is IGA een zeer goed middel. Een groot voordeel is ook dat de competitie op de advertenties relatief laag is in België. De markt is dus absoluut nog niet verzadigd. De targetting opties zijn immens. Er is de mogelijkheid om programmatic te gaan adverteren, waardoor je de juiste personen op de juiste momenten gaat gebruiken. Als je als merk past bij een game en je advertenties passen bij de doelgroep, dan creëer je een meerwaarde voor de gamer en worden de advertenties beter ontvangen. Voornamelijk bij native-advertising is het relatief eenvoudig om dit gevoel aan de gamer te geven. Nog een voordeel van IGA is dat er geen cookies zijn, waardoor er geen advertenties geblokkeerd kunnen worden.

Meer weten?

Geen idee hoe jij als merk hier mee aan de slag kan? Geen probleem, bij DexVille staan we te popelen om je hierbij te helpen. Contacteer ons snel vrijblijvend.