Offline netwerken in een online wereld: tips van een netwerkspecialist
In een wereld die steeds digitaler wordt, zou je denken dat netwerken vooral online gebeurt. En toch: fysieke netwerkevents blijven een onmisbare manier om waardevolle connecties te leggen en je professionele relaties te verdiepen. Maar hoe pak je zo’n offline event strategisch aan? En hoe zorg je ervoor dat de connecties die je legt ook blijven hangen? We spraken met doorwinterde netwerker én spreker op het Digital Nuggets-event, Ann Derous. Zij deelt haar beste tips om je offline netwerkvaardigheden aan te scherpen. Want achter elke stevige handdruk en spontane babbel schuilt misschien wel je volgende business opportuniteit…
Hoe pak je netwerken op fysieke events het best aan? Heb jij tips voor een bepaalde strategie of aanpak?
“Bepaal vooraf wat je doel is: wil je nieuwe klanten leren kennen, potentiële samenwerkingen aftasten of misschien gewoon inspiratie opdoen? Met een duidelijk doel voor ogen ga je gerichter te werk.”
“Bereid daarnaast een korte, krachtige introductie voor: wie ben je, wat doe je en waar ben je naar op zoek? Zorg dat je pitch persoonlijk, to the point en professioneel is. En ja, het lijkt misschien wat oldschool, maar neem zeker voldoende visitekaartjes mee.”
Wat doe je vóór een event om je goed voor te bereiden en er het meeste uit te halen?
“In bepaalde mate kan je al wat huiswerk doen. Bekijk de sprekerslijst en check (indien mogelijk) wie er nog aanwezig zal zijn. Zo kan je ter plaatse meteen gerichter gesprekken aanknopen.”
Heb je tips om waardevolle connecties te leggen?
“Zeker! Een waardevolle connectie leg je niet door jezelf te verkopen, maar door oprecht geïnteresseerd te zijn in de ander. Stel vragen, luister actief en zoek raakvlakken. Het helpt enorm als je op voorhand weet met wie je graag wil spreken, dat geeft richting aan je netwerkmomenten.”
“En ja, gedrukte visitekaartjes zijn nog steeds relevant. In een wereld waar alles digitaal is, zorgt een fysiek kaartje net voor dat tikkeltje extra. Het is tastbaar, persoonlijk en blijft makkelijker hangen, zeker als het ontwerp opvalt.”
Bepaal vooraf wat je doel is: wil je nieuwe klanten leren kennen, potentiële samenwerkingen aftasten of misschien gewoon inspiratie opdoen?
Hoe hou je je netwerk warm na een event?
“Follow-up is essentieel. Voeg de mensen die je ontmoette toe op LinkedIn of andere socialmediakanalen. Stuur een kort berichtje waarin je verwijst naar jullie gesprek. Dat hoeft niet lang te zijn: de vermelding dat je het fijn vond om kennis te maken is vaak al voldoende.”
“Daarna kan je het contact warm houden door te reageren op hun bijdragen of door relevante info met hen te delen. Er komt misschien niet meteen iets uit, maar op lange termijn kan zo’n connectie meer opleveren dan je initieel had gedacht.”
Blijven fysieke netwerkevents even relevant in een wereld die steeds meer online wordt?
“Zonder twijfel. Online contact is efficiënt, maar echte relaties bouw je op in het echt. Een handdruk, een glimlach, een spontaan gesprek aan de koffiestand: dat soort momenten creëren vertrouwen en authenticiteit. Ze vormen vaak het begin van samenwerkingen die je online moeilijker tot stand brengt.
Voor organisatoren: hoe zorg je ervoor dat deelnemers zich op hun gemak voelen en effectief netwerken?
“Zorg voor een warm welkom en duidelijke communicatie. Mensen voelen zich sneller op hun gemak als ze weten wat ze mogen verwachten en bij wie ze terechtkunnen met vragen.”
Welke tools of technieken helpen om gesprekken op gang te brengen?
“Je kunt thematische hubs voorzien: plekken waar mensen over specifieke topics kunnen praten. Dat verlaagt de drempel om een gesprek te starten. Ook korte presentaties of video’s werken goed als ijsbreker.”
“En geef mensen iets om mee naar huis te nemen. Denk aan een folder of een goodiebag. Stuur nadien een digitale samenvatting van de talks. Vraag ook om een review: dat helpt je niet alleen vooruit voor een volgende editie, maar houdt ook de connectie warm.”
Hoe belangrijk is de balans tussen inhoud en netwerktijd?
“Die balans is cruciaal! Te veel inhoud maakt het vermoeiend, te weinig maakt het vrijblijvend. De 70/30-regel werkt hier vaak goed: 70% inspiratie en kennisdeling, 30% vrije ruimte voor ontmoeting en interactie. Het is immers tijdens die vrije momenten de connecties gelegd worden.”