Gratis SEO-tools: een overzicht

8 gratis én gebruiksvriendelijke SEO-tools | Dexville

SEO-tools geven je waardevolle inzichten over wat mensen effectief zoeken en hoe je met je website beter kan scoren in de zoekresultaten. We sommen de 8 meest gebruiksvriendelijke en bovendien gratis te installeren tools op die jou kunnen helpen met Search Engine Optimization. In deze lijst nemen we zowel klassieke software als browser-extensies op. Deze laatste zijn handig om snel een overzicht te krijgen van de kwaliteit van keywords terwijl je aan het browsen bent. Hoe dit precies werkt lees je in onze blogpost.

SEO Tools

1. Google Search Console

Op een apart platform biedt Google een gratis service aan waarbij je de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten kan opvolgen. Als SEO-tool is Google Search Console (vroeger Webmaster Tools) cruciaal aangezien je hier de bevestiging kan zien dat Google je site geregistreerd heeft in de zoekmachine. Daarbij bepalen de crawlrapporten wat de googlebot te zien krijgt wanneer het je website bekijkt en geeft het je inzichten over de snelheid, fouten op pagina’s, algemene gezondheid van je website en nog veel meer. Kortom, het vertrekpunt en de ruggengraat van jouw SEO-aanpak. Deze must-have SEO-tool kan je activeren via https://search.google.com/.

2. Screaming Frog

Een krachtige website crawler die gebroken links detecteert, dubbele content aangeeft, paginatitels en metaomschrijvingen analyseert en een XML-sitemap kan genereren. Maar Screaming Frog is veel meer dan een basis SEO-tool. Tot 500-urls is deze all-in SEO-tool bovendien volledig gratis. Download de SEO Spider Tool op Windows of Mac via https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/, geef een URL op en let the magic happen. In een oogopslag krijg je een accurate analyse hoe de webpagina presteert en kan je eveneens dieper inzoomen op de kwaliteit van backlinks.

3. Ahrefs

Ahrefs heeft de grootste database van alle SEO-tools en heeft een gebruiksvriendelijke interface. We vinden bovendien enkele functionaliteiten terug die de andere software niet aanbieden. Met Ahrefs analyseer je je eigen website en die van websites in dezelfde sector, waarbij je strategisch kan positioneren met je content. Ahrefs is niet gratis. Je krijgt wel toegang tot alle toepassingen gedurende 7 dagen voor maar $7.
De keyword generator van Ahrefs daarentegen is wel gratis. Je kan hem hier downloaden: https://ahrefs.com/nl/keyword-generator. Het is een handige tool om relevante zoektermen te vinden voor Google, Bing, Youtube en Amazon.

Naast de Web Analytics tools geven SEO tools je waardevolle inzichten in het gedrag van internetgebruikers, en dan met name op vlak van organisch verkeer.

4. Keywordtool.io

Volgens hun website zijn ze het beste alternatief voor Google Keyword Planner (waarvoor je een Google Ads account nodig hebt) en andere software voor zoekwoorden. De website maakt slim gebruik van de suggesties die Google aangeeft wanneer je een zoekwoord invoegt, de zogenaamde Google Autocomplete. Op die basis genereert deze gratis tool meer dan 750 keywordsuggesties in een oogopslag en krijg je inzicht in relevante long-tail keywords, zogenaamde korte zinnen die dicht bij jouw keyword aanleunen en vaak in combinatie met elkaar voorkomen. Een aanrader: https://keywordtool.io/

5. Answer the public

Een hoogst ongewone website die SEO benadert vanuit een andere hoek: de vraagstelling. Typ jouw keyword in answerthepublic.com en de meest voorkomende gerelateerde vragen worden gegenereerd met dat keyword. Grasduin door de verschillende cirkels die op een gestructureerde manier je zullen inspireren om sterke content te maken. Vanuit SEO-standpunt weten we dat een bondige vraagstelling goed kan scoren in titels.

6. Keywords Everywhere

Keywords Everywhere is een gratis browser-extensie. Deze kan je eenvoudig downloaden in Google en installeert zich automatisch naast je browser. Eens geïnstalleerd en geactiveerd analyseert hij elk zoekwoord dat je intypt en krijg je een overzicht op de rechterkant van de pagina.

Answer the Public

7. SEOquacke

Deze browser-extensie werd ontwikkeld door SEMrush, misschien wel de meest volledige en doorgedreven SEO software gericht op Search Engine Marketing. SEOquacke is gratis, opent automatisch een extra balk onder de URL-balk en toont een aantal belangrijke factoren die je kunnen helpen in jouw content strategie. Je ontdekt of er betalende ads lopen en in welke moeilijkheidsgraad jouw keyword zich bevindt.

8. Ubersuggest

Ontwikkelaar Neil Patel en zijn team zweren bij sterke content maken om het SEO-spel te winnen. Hun website https://neilpatel.com/ubersuggest/ helpt je met het analyseren van competitieve websites. Gecombineerd met de zoekwoorden die het meest in Google worden ingegeven, geeft deze tool jouw content marketing strategie een competitieve voorsprong.
Last but not least, vergeet zeker Google search niet, nog steeds met meer dan 92% marktaandeel de belangrijkste zoekmachine. De autosuggesties die Google aangeeft wanneer je een keyword intypt zijn niet random en geven je een direct inzicht in naar wat mensen op zoek zijn gerelateerd aan jouw keyword. Veel succes met jouw SEO-journey !

Learnings

Naast de Web Analytics tools geven SEO tools je waardevolle inzichten in het gedrag van internetgebruikers, en dan met name op vlak van organisch verkeer. De SEO tools die we in dit artikel opnamen zijn bovendien gratis, en geven je inzicht in een bepaald aspect van online surfgedrag, waardoor ze een must have zijn voor elke SEO expert.

Meer weten?

Geen idee hoe jij als merk hier mee aan de slag kan? Geen probleem, bij DexVille staan we te popelen om je hierbij te helpen. Contacteer ons snel vrijblijvend.